Afaceriromania: Viitorul PC-urilor, incert?

Cautare

 

Viitorul PC-urilor, incert?

Creat la: 2014-02-12 11:00:17

Traditionalele calculatoare pe care le gasim in casele foarte multor romani ar putea deveni istorie, conform firmelor de cercetare Gartner si IDC.  Datele prezentate de acestea arata ca vanzarile de calculatoare au inregistrat cea mai mare scadere din istorie, in cursul anului trecut, ceea ce face ca viitorul acestor echipamente IT&C sa fie cel putin incert.

calculatoare destopunitate calculator

Cu nu mai putin de 10% au scazut vanzarile de PC-uri in 2013. Potrivit specialistilor Gartner si IDC, este ca mai mare scadere inregisrata vreodata pe acest segment, fapt ce a creat ingrijorari serioase in randul producatorilor de profil.

Firma de cercetare Gartner estimeaza ca, anul trecut, in perioada octombrie-decembrie, s-au vandut 82,63 milioane de PC-uri, in scadere cu 6,9%. Cifrele IDC sunt putin mai bune, insa nu cu mult. Pentru aceeasi aceeasi perioada, rapoartele arata ca s-au vandut cu 5,6% mai putine calculatoare traditionale, respectiv   82,21 milioane de unitati.

Ambele companii au informat ca ultimele trei luni ale anului trecut au reprezentat al saptelea trimestru consecutiv in care comertul cu PC-uri a scazut simtitor.

Statistica a ridicat semne de intrebare in privinta viitorului PC-urilor in conditiile in care totalul vanzarilor de PC-uri pe tot anul 2013 s-a micsorat cu 10 procente, ajungand la  315 milioane de unitati. Este nivelul din 2009, al varfului crizei mondiale, ori comertul cu computere nu a scazut niciodata cu mai mult de 4% anual.  

Expertii sunt de parere ca scaderile dramatice inregistrate in comertul de PC-uri traditionale este motivat de faptul ca tot mai multi utilizatori de dispozitive IT&C se orienteaza spre tablete si laptopuri, datorita comoditatii si portabilitatii pe care le ofera, un beneficiu extrem de apreciat in secolul vitezei.

In plus, dezvoltarea fulminanta a pietei smarphone-urilor a cantarit greu in declinul vanzarilor de PC-uri traditionale, pentru ca tot mai multi oameni se connecteaza la Internet folosind terminalele GSM inteligente.

Cel mai bine s-a situat, in cursul anului trecut, producatorul de PC-uri Lenovo, urmat de Hewlett-Packard. In schimb, HP a inregistrat un recul al vanzarilor de PC-uri de 7,2%.

Pe de alta parte, vanzarile de smartphone-uri au depasit nivelul record de un miliard de unitati in 2013.

 
 
Facebook Twitter