Afaceriromania: Idei de afaceri: magazin online vs. magazin fizic

Cautare

 

Idei de afaceri: magazin online vs. magazin fizic

Creat la: 2014-02-10 23:02:44

Foarte multi romani care isi doresc sa isi deschida o afacere stau in cumpana in privinta deschiderii unui magazin fizic sau al unuia exclusiv online. Avantaje si dezavantaje sunt de ambele parti, insa o decizie in acest sens trebuie luata tinand cont de mai multi factori: tipul de magazin, suma disponibila pentru investitii in stocuri si cheltuieli cu personalul, marimea afacerii, dar si contextul geo-economic. 

Magazinul fizic presupune costuri ridicate cu chiria, daca nu detii spatiul propriu, dar si cu reinnoirea premanenta a stocurilor de marfuri. Totodata, ai nevoie de angajati care sa se ocupe de relatia cu clientii, dar si de un buget pentru amenajare interioara. In plus, deschiderea unui magazine fizic nu se poate face fara infiintarea unei firme, lucru care presupune achitarea mai multor taxe catre stat, dar si obtinerea unor autorizatii impuse de organele competente.

creare magazin online

Mai mult, un magazin fizic nu nu iti poate aduce profiturile asteptate daca nu analizezi in detaliu care ar fi profilul magazinului care s-ar potrivi cel mai bine amplasamentului pe care il alegi, in functie de localizarea lui geografica, de  concurenta din zona si de structura demografica a clientilor din zona.

Spre exemplu, un magazin cu articole de lux nu va merge niciodata bine daca va fi deschis intr-un cartier marginas al unui orasel mic, unde media de varsta este de peste 30-40 de ani. In schimb, un mic magazin alimentar ar putea fi o idee  inspirata.

Principalul avantaj al magazinelor fizice este contactul direct cu clientul, care iti permite sa iti gestionezi mai bine strategiile. Mai mult, acestea sunt o afacere mult mai avantajoasa in zone unde internetul abia a patruns in cunostintele locuitorilor.

Magazinul online este viitorul. Cel putin asta sustin o buna parte din specialistii in marketing, care isi bazeaza argumentele in primul rand pe comoditatea crescanda a cumparatorilor de azi si pe timpul liber tot mai scurt de care au parte oamenii, in secolul vitezei.

Si la deschiderea unui magazin online este necesara infiintarea unui SRL, dar si incheierea de contracte cu firme de curierat care sa faca livrarile de  produse. Pe langa achizitionarea domeniului de internet si crearea webstore-ului insine, vei mai avea nevoie si de un program de gestiune, de  o linie telefonica prin care sa poti fi contactat de clienti si de completarea datelor pe www.dataprotection.ro.

Ar fi bine sa te gandesti, de asemenea, la a oferi servicii gratuite clientilor, care sa ii motiveze sa revina, cum ar fi “testeaza gratuit” , “plata in rate”, “transport gratuit”, sau chiar bonusuri la comenzi care depasesc un anumit cuantum. Asta pentru ca, in Romania cel putin, clientii sunt inca reticenti la piata online.

 
 
Facebook Twitter