Afaceriromania: Cum a devenit borseanul Frank Timis fondatorul proiectului Rosia Montana si cel mai bogat om din Romania?

Cautare

 

Cum a devenit borseanul Frank Timis fondatorul proiectului Rosia Montana si cel mai bogat om din Romania?

Creat la: 2014-02-07 00:22:01

Scandalul legat de proiectul Rosia Montana au facut inconjurul lumii, insa putini stiu ca unul din fondatorii acestuia este nimeni altul decat borseanul Frank Timis, care se afla in acest moment pe pozitia intai in Topul celor mai bogati 300 de romani, potrivit revistei Capital.

Frank Timis s-a nascut in anul 1963, in Maramures, si a emigrat din orasul sau natal, Borsa, pe continentul australian, in anii ’80. Incercarile sale de a se lansa in afaceri au dat roade in anul 1995, cand a fost initiat proiectul Rosia Montana. A fost anul cand Regia Autonoma a Aurului si Cuprului (RAC) Deva a cautat un partener care sa investeasca in extragerea metalelor pretioase din haldele de steril provenite din extragerea de minereuri.

Controversele legate de termenii licitatiei au fost multe la acea vreme, iar solutionarea lor a ramas in ceata. Cert este ca, in 1997, RAC Deva a semnat contractul Gabriel Resources, al carei reprezentat era Frank Timis.  

In urmatorii ani, firma care a exploatat minereul, Euro Gold Resources, trasformata mai tarziu in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a devenit obiectul unor anchete ale Parchetului National Anticoruptie, din cauza ca ar fi exploatat zone care nu erau prevazute in contract, extinzand perimetrele de extragere a minereului cu 32.3 kilometri patrati, in timp de  haldele de steril ar fi ramas neatinse. Dosarele deschide nu au dus insa la niciun rezultat.

Prin anul 2000, Frank Timis a parasit Gabriel Resources, insa controversele au continuat sa-l urmareasca. In perioada 2003-2005, acesta a fost directorul Regal Petroleum, care avea ca obiect de activitate exploatarea de zacaminte de petrol din Ucraina, Romania si Grecia.  Acesta din urma s-a dovedit insa a fi un “balon de sapun”, prejudiciind investitorii care au crezut in resursele ultrabogate care le-au fost prezentate eronat la achizitionarea zacamantului. Mai mult, compania a fost amendata de autoritatile din Londra – unde compania era listata la bursa – pentru inselatorie.

frank timis

Frank Timis nu a ramas insa descoperit, ci si-a continuat afacerile cu petrol prin intermediul companiilor African Minerals si African Petroleum, exploatand zacaminte de petrol din Senegal, Gambia si Liberia, dar si zacaminte de fier din Sierra Leone.

In anul 2013,  Frank Timis a fost pozitionat pe pozitia 1 in “Top 300 Capital“, avand o avere de  1,7-1,75 miliarde de euro.

 
 
Facebook Twitter