Afaceriromania: Ce trebuie sa stii despre asigurararea obligatorie a locuintei

Cautare

 

Ce trebuie sa stii despre asigurararea obligatorie a locuintei

Creat la: 2014-02-07 18:08:24

Obligativitatea asigurarii locuintelor a pus multe semne de intrebare romanilor  in momentul cand a intrat in vigoare  Legea nr. 243/2013, care reglementeaza aceste polite. Practic, normele prevad ca fiecare roman sa isi asigure anual locuinta impotriva inundatiilor, cutremurelor si alunecarilor de teren, in caz contrar aplicandu-se amenzi.

 

Conform legii, asigurarea obligatorie a locuintei se incheie pentru locuintele de tip A si B, respectiv contructii din beton armat, lemn, metal, caramida arsa, piatra, caramida nearsa  sau constructii realizate din alte materiale rezultate din tratamente chimice sau termice. Tipul locuintei se stabileste depinzand de materialele utilizate in contructie pentru suprafata cea mai mare din imobil.

Cuantumul asigurarii obligatorii se calculeaza in functie de tipul de locuinta detinut de proprietar. Astfel, pentru aceia care locuiesc in imobile de tip A, asigurarea obligatorie costa 20 de euro anual, in timp ce pentru aceia care locuiesc in imobile de tip B trebuie sa plateasca 10 euro anual pentru asigurarea obligatorie.

Asigurarea obligatorie a locuintei se incheie pe o durata de 12 luni si trebuie prelungita in fiecare an, la data expirarii. Toti romanii sunt obligati sa detina in orice moment o astfel de polita, in cazul contrar, putand fi penalizati cu amenzi intre 100 de lei si 500 de lei.

Exista insa situatii in care asigurarea obligatorie a locuintei nu este necesara si nici nu se aplica amenzi pentru lipsa acesteia.

Astfel, proprietarii de locuinte care la data intrarii in vigoare a normelor legislative privind obligativitatea asigurarii locuintei aveau deja incheiate polite facultative  nu mai trebuie sa achizitioneze si asigurarea obligatorie. Asta pentru ca asigurarile facultative de locuinte acopera mult mai mai multe riscuri decat cele obligatorii: inundatii, alunecari de teren, cutremur, incendii, furturi, spargeri, traznet, explozii, avalanse de zapada, vandalism, accidente etc.

Totusi, in momentul expirarii politei facultative, proprietarul este obligat fie sa o prelungeasca pe aceasta din urma, fie sa incheie o asigurare obligatorie.   

De asemenea, fiecare roman care isi achizitioneaza o locuinta neasigurata are obligatia legala de a o asigura in termen de 5 zile lucratoare de la dobandirea actului de proprietate. 

Vezi firma de asigurari care te poate ajuta sa-ti gasesti cea mai buna oferta de asigurarelocuinta sau rca: www.elire.ro

   
 
 
Facebook Twitter