Afaceriromania: Cati turisti atrage Romania?

Cautare

 

Cati turisti atrage Romania?

Creat la: 2014-01-31 16:40:51

Vesti bune pentru operatorii turistici din Romania. Numarul strainilor care au vizitat tara noastra a crescut vizibil in cursul anului trecut, cu aproximativ 3,5%, potrivit statisticilor Eurostat. Cu toate cifrele incurajatoare, insa, tara noastra se afla cu mult in spatele statelor cu care se invecineaza, in privinta atractivitatii pentru turisti.

turism romania

Datele Eurostat arata ca numarul de nopti petrecute de turistii straini in unitatile de cazare din Romania s-a ridicat la 3,5 milioane, cu 5,1%  mai multe comparativ cu anul anterior. Rezultatele nu sunt insa uimitoare, daca ne uitam la vecinii nostrii maghiari sau bulgari, care au inregistrat cifre de patru ori mai mari.

In Bulgaria, turistii straini au petrecut 14,3 milioane de nopti in 2013, iar in Ungaria numarul de innoptari a atins 12,3 milioane.

De altfel, Romania este printre codasele statelor europene la numarul de vizitatori straini, afladu-se doar cu putin peste Lituania, care a avut 2,8 milioane de turisti straini in 2013, si Letonia, care a fost vizitata de  2,7 milioane de turisti straini anul trecut.

Institutul National de Statistica (INS) a precizat ca 1,62 milioane de straini au vizitat tara noastra in primele 11 luni din 2013, cu 3,6% mai mult raportat la anul anterior. Pe de alta parte, romanii care si-au petrecut vacantele in unitatile de cazare autohtone au cumulat 15,6 milioane de innoptari.

Dintre statele Unuinii Europene, cea mai mare crestere la capitolul turism extern au inregistrat-o Marea Britanie, cu 16,7%, si Grecia, cu 13,2%.

Foarte bine pe segmentul innoptari turisti a stat si Austria, cu o cifra de 78,1 milioane, dar si Cehia, cu o cifra de 20,8 milioane.  Insa de departe, cele mai multe innoptari ale turistilor straini in 2013 le-a inregistrat Spania, respectiv  251,9  milioane.

Statistica INS demostreaza, fara echivoc, faptul ca turismul din Romania este eminamente intern. Din cele 19,1 milioane de nopti petrecute de turisti in unitatile de cazare din tara, 15,6 milioane au fost ale romanilor. 

 
 
Facebook Twitter