Afaceriromania: Aproape un million de romani ar putea beneficia de reducerea ratelor la credite

Cautare

 

Aproape un million de romani ar putea beneficia de reducerea ratelor la credite

Creat la: 2014-02-04 10:43:54

Ai rata la banca si un venit sub 1.610 lei pe luna? Daca te afli in acesta situatie ai putea beneficia de reducerea la jumatate a  ratei la credit, pe duarata a doi ani. Este decizia pe care Guvernul Romaniei a facut-o publica la finalul intalnirii cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

bani multi in euro

Masura anuntata  de premierul Victor Ponta, luni, 3 februarie, in urma discutiilor cu oficialii FMI, va fi adoptata prin Ordonanta de Guvern, urmand a fi aplicata din 1 aprilie 2014. Conform acesteia, toti romanii care au un venit lunar de maximum 1.610 lei si au credite la diverse instituii de finantare pot sa-si injumatateasca rata, insa nu inainte de a face o intelegere prealabila cu banca.

Ordonanta este valabila in cazul oricarui tip de credit si se aplica tuturor persoanelor fizice, fie ca e vorba de pensionari sau salariati. Conditia principala pentru a beneficia de acesta masura este ca venitul  debitorului sa nu depaseasca salariul mediu net pe economie, respectiv 1.610 lei.

O alta conditie impusa de Guvern este ca beneficiarii acestei masuri sa nu aiba restante la plata ratelor mai vechi de 90 de zile.

Potrivit primului ministru Ponta, aceasta masura nu are caracter de obligativitate, insa 907.000 de romani persoane fizice ar putea sa sa bucure se o relaxare pentru bugetul familial prin reducerea nivlului ratelor bancare timp de doi ani.

“In baza calculelor facute de Ministerul de Finante si Banca Nationala, asta presupune ca, numai in anul 2014, o suma de aproape 4 miliarde de lei noi, deci undeva sub un miliard de euro, să fie disponibilizata practic din partea bancilor pentru persoanele fizice, care, sigur, mai departe, vor folosi acesti bani pentru alte necesitati si pentru o crestere moderata, dar importanta a consumului”, a detaliat premierul.

Victor Ponta a mai precizat ca acordul cu partenerii FMI mai prevede ca reducerea ratei bancare nu poate depasi suma de 500 de lei.

"Cei care au o rata de 800 de lei rata vor plati doar 400, iar ceilalti 400 se amana pentru doi ani. Statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit, diferenta, dupa ce se termina cei doi ani", a exemplificat Victor Ponta.

 
 
Facebook Twitter